Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Memorandum Vrijwilligerswerk voor de verkiezingen in 2019

In Vlaanderen zijn er meer dan 750.000 vrijwilligers actief, in verschillende sectoren, om een diversiteit aan activiteiten uit te voeren. Dat het vrijwilligerswerk meerwaarde biedt voor een warme en solidaire samenleving, staat buiten kijf. De Vlaamse Regering zette in de legislatuur 2014 – 2019 een Gecoördineerd Vlaams Vrijwilligersbeleid in de steigers, met extra middelen om van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk een Vlaams Expertisecentrum Vrijwilligerswerk te maken. In ons Memorandum voor de verkiezingen in 2019 bundelen we de prioriteiten van het vrijwilligerswerk voor de komende legislatuur.

Lees het Memorandum Vrijwilligerswerk 2019 (PFD)

Aftrap campagne 2019: Vrijwilligers, supertalenten!

Van 23 februari tot 3 maart 2019 is het de 33ste Week van de Vrijwilliger. Het thema? Vrijwilliger, je bent een supertalent! En daarvoor bedanken we hen graag! Bereid je nu al voor en download gratis promomateriaal, koop postkaarten, gadgets – en dit jaar zelfs exclusieve merci chocolaatjes – voor je vrijwilligers in onze webshop. Zeg “bedankt vrijwilliger, je bent een supertalent”, met deze exclusieve geschenkjes.

Bestel nu met korting

Internationale Dag van de Vrijwilliger: vrijwilligers werken het best lokaal

Vrijwilligers werken het liefst in hun buurt, dichtbij huis. Voor lokale besturen zijn ze van zeer groot belang: ze helpen bij allerlei activiteiten en zorgen zo voor meer sociale samenhang. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (VSVw) gaan daarom nog beter samenwerken en willen zo het lokale vrijwilligerswerk versterken. Dat maken ze bekend naar aanleiding van 5 december, de Internationale Dag van de Vrijwilliger. De organisaties zetten hun samenwerking ook meteen op papier. Ontdek meer…

Een kleine historiek van hoe politieke bricolage het vrijwilligerswerk pijn kan doen

Wij zijn niet blij! Het Ontwerp KB voor verhoging van bepaalde vergoedingen werd op 23 november 2018 goedgekeurd door de Federale Ministerraad. Daardoor zal het binnenkort – wellicht vanaf 1 januari 2019 – toch van kracht worden.

Lees ons opiniestuk!

Nieuwe publicatie over vermaatschappelijking van de zorg!

Iedereen betrokken? Vermaatschappelijking van de zorg en vrijwilligerswerk.

Deze publicatie laat verschillende experts aan het woord over vermaatschappelijking van de zorg en vrijwilligerswerk. Een pak gastauteurs delen hun milde kritische reflecties over dit thema met de lezer. Daarnaast krijg je een korte geschiedenis van vermaatschappelijking van de zorg en inspirerende cases. Met onder meer: Dirk De Wachter, Koen Hermans, Tom Lemahieu en Katrien Schaubroeck. Laat je verrassen door veelzijdige invalshoeken en inspirerende cases. Gratis voor leden, 6,50 euro voor niet-leden.

Inkijken en bestellen

Doe mee met #IVD! Vrijwilligerswerk, altijd dichtbij!

Wat doe jij voor je vrijwilligers op 5 december? Vijf december nadert weer met rasse schreden. Die dag vieren we de Internationale dag van de Vrijwilliger, ofwel #IVD. Het thema: ‘Vrijwilligerswerk, altijd dichtbij’. Het ideale moment om je vrijwilligers te verrassen! Wij helpen je daarbij. Stuur gratis e-cards, download ons promomateriaal en deel het op je sociale media. Laat zien hoe belangrijk je vrijwilligers voor jullie zijn!

Ontdek de campagne #IVD2018

Beheersovereenkomst voor het Vlaams Steunpunt

De Vlaamse Regering keurt 6 juli 2018 het ontwerp van overeenkomst goed tussen vzw Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en de Vlaamse Gemeenschap 2018-2022. Bedoeling is het huidige Vlaams Steunpunt te verbreden naar een Vlaams expertisecentrum vrijwilligerswerk. Het Steunpunt krijgt daarvoor een aantal bijkomende opdrachten, die worden verankerd door de nieuwe beheersovereenkomst. 
Download de beheersovereenkomst
Lees meer over het Vlaams Gecoördineerd Vrijwilligersbeleid

 

1 op 8 gemeenten doen al mee met Vlaams Vrijwilligersnetwerk

Sinds de lancering traden al 36 lokale besturen toe tot het Vrijwilligersnetwerk van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. De insteek is simpel: elke vereniging zonder winstoogmerk of lokaal bestuur kan gratis en snel vrijwilligersvacatures ingeven op www.vrijwilligerswerk.be. De plaatselijke vacatures verschijnen dankzij tools.vrijwilligerswerk.be ook op de website van stad of gemeente. Ontdek hoe dit werkt

© Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw - Disclaimer - Privacyverklaring & Cookie-policy - Contact