Gecoördineerd Vlaams Vrijwilligersbeleid

Archieffoto Belga

Een beter statuut, minder papierwerk en minder regels. Dat zijn de basisingrediënten in het actieplan van het Gecoördineerd Vlaams Vrijwilligersbeleid. Het actieplan van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) is goedgekeurd door de Vlaamse regering, na consultatie van de verschillende adviesraden. Nu kan er verder worden gewerkt aan de uitrol van het traject. Naast de Vlaamse zullen daar ook de federale en de lokale overheden bij betrokken worden.

Het actieplan heeft 3 doelstellingen: een beter wetgevend kader en statuut, betere informatie en ondersteuning en minder regels. Er zijn acties op zowel Vlaams, federaal als lokaal niveau voorzien. Bekijk de presentatie ‘Gecoördineerd Vlaams Vrijwilligersbeleid in een notendop’. 

Vlaams vrijwilligersbeleid? Wat is het?
Het Vlaams Regeerakkoord (2014-2019) belooft werk te maken van een gecoördineerd vrijwilligerswerk. Als Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk hamerden we hier al langer op, bijvoorbeeld met ons memorandum voor de verkiezingen 2014 (PDF). Ook voor de verkieziengen in 2019 lanceren we onze speerpunten in het Memorandum Vrijwilligerswerk 2019 (PDF).

Het regeerakkoord maakt daar nu werk van:

“De bescherming van vrijwilligers is nu te fragmentarisch geregeld, met diverse ongelijkheden tot gevolg. De toenemende bureaucratisering zet een rem op het vrijwilligerswerk. We ontwikkelen daarom een gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid. De versnippering van expertise en informatiekanalen pakken we aan.” 

Raadpleeg het Vlaams Regeerakkoord (PDF) en zoek op het begrip ‘vrijwilliger’. Onder andere de ondersteuning van de vrijwilligers in de zorg, in de sport, in het kader van inburgering, binnen de erfgoedsector… komt aan bod.

Wat gebeurt er?

Lees ook:

Meer weten? Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief