Informele zorg

Wat? Informele zorg omvat zowel de zelfzorg, de mantelzorg als de zorg verleend door vrijwilligers. Je kan stellen dat iedereen die op regelmatige basis en als niet-professionele zorg- of hulpverlener zorg biedt aan een zieke persoon, aan informele zorg doet.

Na een dag hard werken, spannende vergaderingen en het aanlopen tegen deadlines, gaat Marc meteen na het werk naar de fitness, om zijn batterijen weer op te laden. Dt is een vorm van zelfzorg.

Pauline neemt de zorg op zich van haar bedlegerige man. Eens per week komt ook haar zus meehelpen. Dit valt onder mantelzorg.

Om mensen wat op hun gemak te stellen, organiseert het ziekenhuis een ‘menselijk onthaal’ door vrijwilligers. De vrijwilliger begeleidt de patiënt naar de juiste afdeling. Dit valt onder vrijwilligerswerk.

Conclusie: je kan vrijwilligerswerk zien als een onderdeel van de informele zorg, maar met dien verstande dat het geen synoniemen zijn. Een (groot) deel van de informele zorg situeert zich buiten het (min of meer) georganiseerd verband. Dat min of meer georganiseerd verband is een absoluut kenmerk van vrijwilligerswerk.

Waarom?

  • Omdat vrijwilligerswerk in essentie gebeurt in ‘min of meer georganiseerd verband’.
  • Omdat vrijwilligerswerk als kenmerk heeft dat het zich buiten het gezins- of familieverband afspeelt.
  • Omdat vrijwilligerswerk zich over verschillende domeinen en sectoren uitstrekt en zich niet beperkt tot activiteiten die aan zorgtaken zijn gelinkt.

Terug naar het overzicht

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief