Steden en gemeenten gaan volop vrijwilligen*

Antwerpen, – 1 december 2016 – Op de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk brengen 13 Vlaamse steden en gemeenten het vrijwilligerswerk dichter bij hun buurt. Zij zijn de pioniers die de nieuwe tool van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligers getest hebben, waarmee ze vacatures van www.vrijwilligerswerk.be op hun eigen website zullen tonen. De komende periode komen er nog heel wat lokale besturen bij. De bedoeling is een echt netwerk voor lokaal vrijwilligerswerk uit te bouwen.

Vrijwilligerswerk doe je dicht bij huis

Uit onderzoek blijkt dat mensen hun vrijetijdsbesteding hoofdzakelijk dicht bij huis doen, binnen 30 km van de voordeur, maar vaker nog veel dichterbij. Op de vacaturebank www.vrijwilligerswerk.be staan duizenden zoekertjes voor vrijwilligers. Om die dichter bij potentiële vrijwilligers te brengen, kunnen steden, gemeenten en OCMW’s die vrijwilligersvacatures nu ook op hun eigen website tonen. Het voordeel is dat vrijwilligers meteen een selectie van zoekertjes in hun buurt zien, en organisaties die zoekertjes toch maar 1 keer hoeven in te geven op de centrale website. Lokale besturen hoeven zelf niet meer te investeren in het bouwen en beheren van een eigen vacaturebank, maar gebruiken de data van www.vrijwilligerswerk.be, die al 15 jaar het vertrouwen geniet van duizenden organisaties en vrijwilligers. Een win-win dus. 

Kasterlee vrijwilligt

Gemeente Kasterlee hapte als eerste toe. Zij gebruiken ook het netwerklogo ‘Kasterlee vrijwilligt’ en de bijhorende link www.kasterleevrijwilligt.be om vrijwilligers snel de weg te wijzen. Naast herkenbaar is die naam een kwaliteitskenmerk. Lokale besturen lopen warm voor de tool. Je kan nu al lokale vacatures vinden bij: Lommel, Overpelt, Tessenderlo, Genk, Kortrijk, Knokke-Heist, Herentals, Anzegem, Avelgem, Temse, Sint-Gillis-Waas… Het Punt Brussel vzw doet ook mee. Op een online overzichtskaart vinden vrijwilligers snel terug of ze al bij hun gemeente terecht kunnen voor vrijwilligerswerk.

Lancering op de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk

De lancering van de tool gebeurt niet toevallig op 5 december: dit is sinds 1986 uitgeroepen door de VN als de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk:

‘Deze tool past mooi in dat plaatje: vrijwilligerswerk maakt wereldwijd het verschil, in elke buurt. Wat ons project uniek maakt, is de inhoudelijke ondersteuning die wij bieden aan lokale besturen die met vrijwilligers werken, met ons flankerend project Lokaal Vrijwilligen. Organisaties, lokale besturen en vrijwilligers weten dat ze met vragen over vrijwilligers steeds bij ons terecht kunnen. Het gaat dus verder dan promotie van vacatures alleen’.

Meer informatie

* Vrijwilligen = vrijwilligerswerk doen. Dit woord werd in 2013 genomineerd als woord van het jaar door Van Dale.

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief