Webinars rond het uittreksel strafregister voor de cultuursector

marisa-howenstine-Cq9slNxV8YU-unsplash

Vanaf 1 februari 2023 moeten organisaties het uittreksel strafregister opvragen en controleren voor elke nieuwe medewerker die rechtstreeks in contact komt met minderjarigen. Maar hoe ziet die controleverplichting er in de praktijk uit? Geldt ze voor elke organisatie en medewerker in het (sociaal-)culturele veld? Hoe moet je als werkgever zo’n uittreksel interpreteren? En wat als er toch iets fout loopt? Deze en nog vele andere vragen beantwoordt het Departement Cultuur, Jeugd en Media tijdens deze online infosessie.

De nieuwe verplichting geldt voor organisaties die een activiteit aanbieden die valt onder ‘opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen’. 

Bedoeling van de nieuwe regelgeving is om de fysieke, psychische en seksuele veiligheid en integriteit van minderjarigen beter te beschermen. Meer informatie vind je hier. Ook vind je er draaiboeken van enkele sectoren om met het decreet aan de slag te gaan.

Wat

Tijdens de online infosessie staat het Departement Cultuur, Jeugd en Media stil bij de uitvoering van dit decreet voor alle mogelijke organisaties binnen het culturele veld en lichten ze de verschillende onderdelen van het draaiboek (toepassingsgebied, controle, beoordeling, privacy-overwegingen, aansprakelijkheid, …) toe aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Er is ook voldoende ruimte voor vragen.

Wanneer

  
Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief