Asielzoekers en vluchtelingen in vrijwilligerswerk

Dacht je er al eens aan om vluchtelingen als vrijwilliger in te schakelen in je organisatie, maar je weet niet hoe te beginnen? In mei 2017 startte het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk met een project met steun van Fedasil. Hoe kunnen vluchtelingen die dat wensen sterker ingeschakeld worden als vrijwilliger? Is het inschakelen van vluchtelingen een optie om het vrijwilligerspotentieel te versterken? Welke ondersteuning vragen vrijwilligersorganisaties en lokale besturen om vluchtelingen in te schakelen als vrijwilliger? De neerslag van dit project vind je nu in dit digitaal dossier: boordevol tips, do’s-and-don’ts, met instrumenten en meer.

1. Digitaal dossier Vluchtelingen in Vrijwilligerswerk

In dit dossier ontdek je meteen praktische tips, regelrecht uit het werkveld. Download gratis het dossier hier (PDF) en klik op de knoppen en hyperlinks om snel bij te leren, of lees het hieronder op ISSUU.

2. Checklist

Met deze checklist kan je snel nagaan of je klaar bent om aan de slag te gaan met vluchtelingen als vrijwilliger in je organisatie. Download de checklist (PDF)

3. Inspiratie & instrumenten

Les Gazelles de Bruxelles is zo vriendelijk om hun vrijwilligersdocumenten met ons te delen. Je kan ze hier downloaden.

Met de online Checklist Diversiteit van HRwijs ga je na of je organisatie rekening houdt met verschillen tussen medewerkers. Vul de vragenlijst online in en bekijk meteen het rapport op maat, met bijhorende tips.

Vlucht Vooruit bevat verhalen van vluchtelingen in vrijwilligerswerk, die werden geïnterviewd voor een Bachelorproject van de opleiding Sociaal Werk aan de Arteveldehogeschool, in het kader van een onderzoeksproject rond Vluchtelingen en vrijwilligerswerk.

Ontdek tips en tools voor je diversiteitsbeleid op de website van VIVO.

4. Onderzoeksrapport

Wil je graag meer zicht op de bevindingen van onze online bevraging? In dit rapport ontdek je de antwoorden van alle organisaties die meewerkten aan de bevraging, die onder meer de basis vormde voor het digitaal dossier. Download (PDF)

5. Rapport door de Vakgroep Sociologie, Universiteit Gent

In dit rapport over vrijwilligerswerk door vluchtelingen vind je nog meer achtergrondinformatie rond stimulansen en drempels, en tips. Lees en download.

6. Vacatures voor anderstaligen (widget)

Ben je op zoek naar tof vrijwilligerswerk voor anderstaligen? Op deze pagina zie je alle acuele vacatures van www.vrijwilligerswerk die openstaan voor anderstaligen en vluchtelingen. Je kan verder filteren. Of vind hier inspiratie om zelf een gratis vacature voor vluchtelingen online te zetten op www.vrijwilligerswerk.be. Check de vacatures voor anderstaligen.

7. Presentaties van de studiedagen

© Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw - Disclaimer - Privacyverklaring & Cookie-policy - Contact