Virtueel vrijwilligen

Digitalisering in het vrijwilligerswerk

auteur(s):
Mede-auteurs: Eva Hambach
Organisatie/instelling:
Uitgeverij:
Uitgavejaar: 2015

Rubriek(en):
Trefwoord(en):

Documentcode: AL 0169
ISBN: 978-2-509-02382-7

Vandaag is zowat iedereen ‘online’ en overal zie je mensen chatten, swipen en surfen. Deze trends hebben ook een enorme impact op het vrijwilligerswerk en de mogelijkheden ervan. Dat kan ook niet anders; vrijwilligersorganisaties staan immers middenin de samenleving. En ook zij hebben steeds meer digitale tools tot hun beschikking. Tools die het werk vergemakkelijken, tijdswinst opleveren en het bereik vergroten, maar tegelijkertijd het werk ook specialistischer maken en bepaalde competenties vereisen. En ja, daar kan je ook vrijwilligers bij betrekken.

Van zodra je vrijwilligers inschakelt in je organisatie en zij computertechnologie gebruiken, spreken we van virtueel vrijwilligen. Virtueel vrijwilligen is evenwel soms nog onbekend terrein.

  • Zijn je taakomschrijvingen al genoeg aangepast aan dit soort nieuwe klussen?
  • Hoe schat je in of iemand competent genoeg is om je boekhouding te doen of op je website los te laten?
  • Kan jij zelf genoeg om met virtuele hulpmiddelen om je vrijwilligers te begeleiden en te motiveren?
  • En wat met de nieuwe risico’s die de virtuele wereld met zich meebrengt, zoals de bescherming van de privacy, virussen, plagiaat en auteursrechten?

Deze publicatie richt zich tot alle organisaties die willen inzetten op virtueel vrijwilligen en geeft praktische tips over hoe eraan te beginnen en hoe beter te begeleiden.

Inhoudstafel – Bestellen bij Politeia

© Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw - Disclaimer - Privacyverklaring & Cookie-policy - Contact