12 tips om vaccinatievrijwilligers te waarderen en begeleiden

Vrijwilligers in vaccinatiecentra verdienen zeker je waardering en duidelijke ondersteuning. In de stress van het moment vergeten we soms het allerbelangrijkste. Hieronder vind je alvast 12 tips om een warm kader te bouwen voor vrijwilligerswerk.

12 manieren om vaccinatievrijwilligers te waarderen

 1. Geef je vrijwilligers een warm welkom. Richt een aanmeldpunt in met een onthaalmedewerker. Geef de nieuwe vrijwilligers uitleg en een rondleiding.
 2. Duid een contactpersoon of begeleider aan bij wie de vrijwilligers terechtkunnen met vragen en suggesties.
 3. Heb je al een plekje waar vrijwilligers hun persoonlijke bezittingen veilig kunnen bewaren?
 4. Voorzie gratis koffie, water, thee en frisdrank voor je vrijwilligers. Je kan ook soep, fruit en/of broodjes voorzien. Of deel ijsjes uit bij mooi weer. Zolang je het maar coronaveilig uitdeelt. Werk eventueel met een bonnetjessysteem.
 5. Zorg voor gratis parkeerplaatsen voor je vrijwilligers of betaal onkosten van het openbaar vervoer terug. Je kan die ook toevoegen aan de onkostenvergoeding.Lees meer over de verhoogde onkostenvergoeding voor vaccinatievrijwilligers.
 6. Bedank je vrijwilligers aan het begin en einde van een shift, stuur hen een bedankje via e-mail. Vraag hen ook hoe ze hun shift ervaren.
 7. Geef feedback aan de vrijwilligers, zowel wanneer het goed gaat als wanneer het wat moeilijker gaat. Geef hen de tijd om te groeien in de taken en denk samen na hoe ze dingen eventueel nog anders kunnen aanpakken.
 8. Je kan een (digitale) vorming voor de vrijwilligers organiseren. Zo kunnen ze hun kennis en competenties aanscherpen. Bekijk onze eerstvolgende webinars en vormingen op maat.
 9. Breng voldoende afwisseling in de vrijwilligerstaken. Als het niet boeiend blijft, haken vrijwilligers sneller af. Zie het contact met deze vrijwilligers als een eerste kennismaking voor verder vrijwilligerswerk binnen je lokaal bestuur of ELZ.
 10. Vorm een team in de strijd tegen corona. Breng die team spirit tot leven. Geef elke vrijwilliger bv. een t-shirt en een badge met naam en functie. Of maak een Facebook profielfoto kader aan voor vaccinatievrijwilligers.
 11. Af en toe kan je de vrijwilligers een klein gadget geven om hen te bedanken: een kaartje, paaseitjes, een notitieboekje met een pen, een pretpakketje, een sleutelhanger, … Op Schatteneiland vind je  uitdeelspeelgoed.
 12. Aan het einde van de vaccinatiecampagne kan je voor alle vrijwilligers een bedankingsfeest organiseren. Eindelijk weer die dansbenen bovenhalen!

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief