Tips over stopzetting vrijwilligerswerk in vaccinatiecampagne en verduurzaming 

De vaccinatiecampagne is een succes dankzij de inzet van de vele vrijwilligers in de vaccinatiecentra. De campagne zet zich nog even verder om voornamelijk 65-plussers nog een derde prik te geven waarna de centra uiteindelijk zullen sluiten. Het zou echter bijzonder jammer zijn als we al deze inzet zomaar verloren laten gaan. Met volgende tips zet je in op de verduurzaming van het vrijwilligerswerk. 

 1. Het is belangrijk om weten of vrijwilligers wel goesting hebben om elders aan de slag te gaan. Stuur daarvoor een bevraging uit. Vraag hen hoe hun ervaring was in het vaccinatiecentrum en of ze na hun opdracht in het vaccinatiecentrum nog graag verder aan de slag willen als vrijwilliger. Gebruik gerust onze model bevraging.
  “We hebben onze vrijwilligers aangeschreven met de vraag of ze geïnteresseerd waren in het aanbod in de regio. De reacties waren overweldigend en dat gaf echt positieve energie en goesting. We zijn aan het zoeken hoe we dit momentum kunnen warmhouden.” Tinne Peeters van ELZ Kempenland

 2. Vergeet niet je vrijwilligers de toestemming te vragen om hen verder in de toekomst te contacteren. Je vrijwilligers lastigvallen met ongevraagde informatie, daar is niemand bij gebaat, ook het vrijwilligerswerk niet! Daarmee ben je meteen ook in orde met de GDPR-regelgeving. 

 3. Nog voor de vaccinatiecampagne werd opgestart, stelden mensen zich massaal kandidaat om te vrijwilligen. Vaak kon echter niet iedereen aan de slag. Pas je communicatie aan naar zij die niet de kans hebben gekregen om aan de slag te gaan in het vaccinatiecentrum. Misschien stonden ze wel de hele tijd paraat en zijn ze teleurgesteld of gefrustreerd dat ze niet werden opgeroepen. Vraag hen hen hoe ze zich hierbij voelen. Hoe werd de communicatie naar hen ervaren? En willen zij graag ook elders aan de slag? Vergeet ook hen niet te bedanken voor hun bereidheid om te helpen!

 4. Organiseer een fijne feestelijke afsluiter en laat je vrijwilligers kennismaken met ander vrijwilligerswerk door bijv. een infostandje over vrijwilligerswerk op te zetten tijdens het feestgebeuren.
  Alle vrijwilligers en medewerkers worden uitgenodigd op het bedankingsfeest van ons vaccinatiecentrum. De vrijwilligers krijgen een geschenkmand met producten van lokale handelaars. Er komt een frietkraam met frietjes à volonté en een ijsjeskar. Voor de ijsjes hebben de mensen een bonnetje nodig. Dat kunnen ze ophalen aan de interactieve stand waarin we hen informeren over ander vrijwilligerswerk in de gemeente en in lokale verenigingen. Ze kunnen hun gegevens achterlaten en aanduiden welke taken hen interesseren.” Nele Stevens van gemeente Sint-Gillis-Waas

 5. Nu het sociale leven zich weer herstelt na een lange periode waarin alles stil lag, voelen heel wat verenigingen meer dan ooit de nood aan vrijwilligers. De vrees bestaat dat niet alle vrijwilligers zullen terugkeren. Het is een mooie opportuniteit om jullie vrijwilligers nu in contact te brengen met de verenigingen. Denk dus niet enkel aan de eigen sector, organisatie of lokaal bestuur. 
  “We merken veel interesse om achteraf vrijwilligerswerk te doen. We bezorgen onze vrijwilligers een folder met getuigenissen van vrijwilligers die ook buiten het vaccinatiecentrum vrijwilligen. Ze kunnen dan ook contact opnemen met ons.”  Sandra Snick van Stad Harelbeke

 6. Laat je vrijwilligers kennismaken met de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk en breng hen in contact met vrijwilligersvacatures van organisaties van alle sectoren. Dat kan heel eenvoudig. Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw biedt haar vacaturewidget (tools.vrijwilligerswerk.be) tijdelijk gratis aan voor de vaccinatiecentra om hun vrijwilligers op de hoogte te brengen van vrijwilligersvacatures uit de regio. Deze vacatures kun je aanbieden op je website maar hoef je zelf niet te beheren. Meer info vind je hier: https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/vrijwilligerswerk-op-eigen-website/ Doe een vrijblijvende aanvraag op tools.vrijwilligerswerk.be.

 7. Spreek je vrijwilligers persoonlijk aan om hen warm te maken om elders te vrijwilligen. Schakel alle collega’s in het vaccinatiecentra hiervoor in. Je zal merken dat dat werkt. Mensen beginnen immers vaak pas met vrijwilligerswerk omdat ze persoonlijk gevraagd werden. Als de collega’s zelf niet goed weten waar te vrijwilligen, kunnen ze natuurlijk ook altijd verwijzen naar jullie widget.

 8. Sommige vrijwilligers vinden online minder vlot hun weg. Help hen in de zoektocht naar een geschikte vacature of breng hen in contact met de vrijwilligersverantwoordelijke of lokaal steunpunt van een lokaal bestuur die op zoek kan gaan naar een geschikte match. 

 9. Wijs lokale organisaties en vrijwilligers de weg naar www.vrijwilligerswerk.be. Je kunt hen ook een vorming aanbieden over vacatures schrijven zoals ELZ Kempenland dat deed.
   
 10. Schep de juiste verwachtingen naar de vrijwilligers. Nogal wat vaccinatiecentra geven een forfaitaire kostenvergoeding. In heel wat organisaties en lokale besturen is dat echter niet het geval. Geef dit ook mee aan je vrijwilligers. Maak hen wegwijs in de vrijwilligerswet via onze publicatie Slim vrijwilligen

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief