Opnieuw verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding voor vaccinatie- en crisisvrijwilligers

rusty-watson-yIGinlYA6t8-unsplash

Ook in 2022 vallen vrijwilligers in de coronacrisis onder de verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding. Vaccinatievrijwilligers en crisisvrijwilligers in de zorg rekenen dus op de maximale onkostenvergoeding van € 2705,97 voor het jaar 2022.  De verantwoordelijke ministers maakten dat zonet bekend via een nieuw Koninklijk Besluit.

Vierde golf

crisismaatregelen in het vrijwilligerswerk

Dit besluit zag ook al het levenslicht tijdens eerdere coronagolven. Gezien de grootschalige vaccinatiecampagnes dreigen de vrijwilligers immers boven de maximale onkostenvergoeding uit te stijgen. De maximale forfaitaire onkostenvergoeding wordt per jaar en per dag berekend met telkens een indexering op 1 januari. Voor bepaalde categorieën vrijwilligers – zoals die in de sportsector – bestaat er al langer een verhoogd maximum. Op deze pagina vind je alle soorten onkostenvergoedingen voor vrijwilligers en bedragen op een rijtje.

Kritiek op de verhogingen

De Hoge Raad voor Vrijwilligers publiceerde eerder een persbericht met kritiek op deze wijzigingen. De adviesraad wijst o.a. op het gebrek aan overleg, de inzet van vrijwilligers in commerciële woonzorgcentra en de inzet van vaccinatievrijwilligers als goedkope arbeidskrachten, met hoge onkostenvergoedingen per dag.

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief