Verzekeren van coronavrijwilligers

De tijdelijke uitbreiding van de Gratis Verzekering eindigde eind juli 2020 en wordt niet langer aangeboden.
Voor de inzet van vrijwilligers via jullie lokaal bestuur zelf stellen we voor dat je de mensen verzekert via de eigen vrijwilligersverzekering van de stad of gemeente. De kans dat de verzekeraar dat zal doen zonder een noemenswaardige meerkost aan te rekenen, is reëel. Zeker als het gaat om kleine engagementen als boodschappen doen, naar de apotheker gaan, met de hond gaan wandelen.

Probeer de vrijwilligers altijd goed te informeren: een vrijwilligersverzekering is doorgaans een basisverzekering, en die waarborgt niet alles. Vrijwilligers die gebruik maken van hun wagen, worden via de eigen autoverzekering gedekt. Een vrijwilligersverzekering geldt ook niet tegen besmettingen door het Corona-virus.
Essentieel is daarom om mensen te wijzen op de maatregelen, de persoonlijke bescherming etc…
Als je personen doorverwijst naar organisaties, dan is het simpel: dat gaat meestal en veelal over organisaties die vallen onder de wettelijke verzekeringsplicht en ze dienen daarom ook in te staan voor een goede (verzekerings)bescherming van de vrijwilligers. Dat is gewoon een consequentie van de Vrijwilligerswet.
Gaat het om een feitelijke vereniging die extra initiatieven neemt, of opgericht werd om dingen op te zetten, kunnen ze natuurlijk altijd een aanvraag tot erkenning doen voor de Gratis Vrijwilligersverzekering via ons loket: https://vrijwilligersverzekering.vlaanderen.be.  Huisartsenpraktijken etc zullen afgewezen worden.
Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief