Een goed onthaal impliceert dat je de vrijwilliger helpt van zijn onwennigheid af te geraken. En daarvoor kan je je even in de schoenen van de vrijwilliger plaatsen, door je je eigen eerste dag als medewerker voor de geest te halen. Wat maakte die dag spannend, bijzonder, moeilijk?
Een onthaal is belangrijk
- om te laten voelen aan de vrijwilliger dat je echt rekent op zijn engagement
- om te tonen dat je de vrijwilliger verwacht en niet aan zijn lot zal overlaten
- om de basis te leggen van een vlotte samenwerking
De inhoud van een goed onthaal
Het onthaal vraagt net zoals elke stap van het vrijwilligersbeleid voorbereiding, want je bepaalt in feite een programma voor de eerste dag, waarbij kennismaking, algemene informatie, praktische afspraken en de effectieve start van de activiteit in de juiste doses moeten worden toegediend.
Proefperiode voorzien?
Een onthaal is een voorbode van een inwerkingstijd die je de vrijwilliger gunt en die hij nodig heeft. Die inwerking kan je zelf wat sturen door bijvoorbeeld een proeftijd af te spreken met de vrijwilliger, als dat opportuun is tenminste.
In gesprek gaan
Wat ook het resultaat is van de proefperiode – die vervroegd beëindigd kan worden in beider belang -, je gaat hierover best in gesprek met de vrijwilliger, ook al is dat niet altijd prettig.
Routeplanner 4.1: Een georganiseerd onthaal (PDF)
Meer lezen?
Vrijwilligerswerk op de rails
Werken met vrijwilligers in 9 stappen voor lokale besturen
Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw, 2017