Definitieve regeling verenigingswerk vanaf 1 januari 2022

jesse-orrico-mse1vdzZXjA-unsplash

De ministerraad keurde een nieuwe regeling voor het verenigingswerk goed. Vanaf 1 januari 2022 mogen verenigingswerkers in de sportsector 450 uren per jaar iets bijverdienen en in de socioculturele sector en de amateurkunsten 300 uren per jaar. Voortaan komt er wel een belasting van 10% op dat ‘bijklussen’. 

Definitieve regeling na de limbo

De socioculture sector is blij met de definitieve regeling, maar niet zo blij met het verschil met de sportsector.(Bron: De Federatie)

Sinds 2018 konden verenigingswerkers onbelast bijverdienen tot 6000 euro per jaar. Maar op 1 april 2020 oordeelde het Grondwettelijke Hof dat die zogenaamde ‘bijkluswet’ discriminerend was ten opzichte van werk waar hoge belastingen op geheven wordt. Een tijdelijke regeling zag toen het licht. En vanaf 1 januari gaat nu dus de definitieve regeling in.

Verenigingswerk is géén vrijwilligerswerk

De verenigingswerker zoals trainers in de sportsector of toneellesgevers in de cultuur kan dus bijverdienen. Vrijwilligers daarentegen vallen onder de Vrijwilligerswet – met aparte regels. Vrijwilligers maken enkel aanspraak op een onkostenvergoeding. Lees alles over de onkostenvergoedingen.

Meer weten over de definitieve regeling voor verenigingswerkers? Lees dan het artikel hieronder:

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief