Vraag en antwoord: vrijwilligerswerk tijdens de coronacrisis

rusty-watson-yIGinlYA6t8-unsplash

Op maandag 13 december vond het online vragenuurtje plaats over vrijwilligerswerk en de coronamaatregelen. Hieronder vind je alle veelvoorkomende vragen en antwoorden die aan bod kwamen:

Q& A: vrijwilligen in coronatijden

Covid Safe Ticket mag je niet aan vrijwilligers vragen, tenzij ze ook deelnemer/toeschouwer zijn na hun uurtjes.

V: Mogen wij als vzw een Covid Safe Ticket inscannen van de deelnemers en de vrijwilligers bij een klein evenement?

A: Voor evenementen met meer dan 50 deelnemers is het verplicht om de Covid Safe Tickets van deelnemers in te scannen. Bij kleinere evenementen mag je het ook doen indien gewenst. In principe mag je het niet opvragen bij vrijwilligers. Ze moeten wel afstand houden (minstens 1,5 meter en een mondmasker dragen). Overweeg wel hoe je het praktisch aanpakt: als de vrijwilliger na z’n shift op de activiteit aanwezig blijft als deelnemer, dan moet je immers wel een CST opvragen. 

We verwijzen hiervoor naar de webpagina van de Vlaamse overheid.

V: Vallen vrijwilligers in de zorgsector binnenkort ook onder de vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers?

A: Enkel zorgpersoneel zal wellicht moeten voldoen aan de vaccinatieverplichting. Vrijwilligers met logistieke, ondersteunende en administratieve taken vallen hier voorlopig niet onder.  

V: Mogen vrijwilligers nog op kantoor aanwezig zijn terwijl de vaste werknemers moeten telewerken? 

A: We moeten allemaal het aantal contacten beperken. Telewerken is daarbij de norm. Dat geldt voor alle medewerkers, zowel de vrijwillige als de betaalde medewerkers. Je mag als medewerker, dus ook als vrijwilliger, wel nog max. 1 dag per week naar de werkplek gaan. Heb uiteraard dan wel aandacht voor alle hygiënemaatregelen en afstand en vermijd dat je te veel vrijwilligers tegelijkertijd over de vloer krijgt. Vergeet zeker ook niet te verluchten. Lukt het niet om hen veilig te ontvangen, heb dan als vrijwilligersverantwoordelijke aandacht voor een goede communicatie met de vrijwilligers en houd hen betrokken. 

Het is duidelijk dat we niet snel verlost zullen geraken van dit virus. Het is goed om ook in de toekomst activiteiten kleinschalig te organiseren om zo snelle verspreidingen te vermijden. 

In het geval van activiteiten (volgens de regels) overweeg je best ook om met een rotatiesysteem te werken, opdat niet alle vrijwilligers tegelijkertijd aanwezig zijn.

V: Wat met de oproep of verplichting om je sociale contacten te beperken? Onze vrijwilligers zetten zich in via huisbezoeken.

A: Momenteel is er geen contactverbod. Vrijwilligers mogen nog steeds huisbezoeken doen. Ook huistaakbegeleiding kan bijvoorbeeld nog. Uit de eerste lockdown hebben we geleerd dat de vereenzaming bij kwetsbare groepen groot was. Daarom is het goed dat dergelijke contacten wel nog mogelijk zijn. Neem echter geen onnodige risico’s. Bij het brengen van huisbezoeken is het belangrijk dat de vrijwilligers afstand houden, verluchten en de hygiënemaatregelen volgen. 

Zorg er wel voor dat deze vrijwilligers niet te vaak worden ingeschakeld, en niet bij te veel verschillende mensen/gezinnen.

V: Mogen we nog groepsactiviteiten organiseren?

A: Groepsactiviteiten zijn niet meer toegestaan. Er is wel een uitzondering voor activiteiten met kwetsbare doelgroepen en sportactiviteiten. Meer informatie vind je terug op deze webpagina over de coronamaatregelen van De Federatie.

V: Hebben wij als burger het recht om na te gaan of vrijwilligers gevaccineerd zijn?

A: Omwille van het medisch geheim kun je dat eigenlijk niet opvragen en kan je daar ook geen vrijwilligers voor weigeren.  Hiervoor verwijzen we naar ons advies over omgaan met vaccinatie en vrijwilligerswerk

V: Soms is het niet mogelijk om voldoende afstand te houden als vrijwilliger (bijv. een vrijwilliger die een passagier vervoert). Vrijwilligers zien dit niet altijd zitten. Hoe gaan we daarmee om?

A: Pols op voorhand wie het ok vindt als de anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Als de vrijwilliger dat niet ziet zitten, moet je dat uiteraard respecteren. Wijs voor de anderen op het mondmasker als bescherming. Een FFP2-masker of het plaatsen van een plastic wand bieden een extra bescherming voor vrijwilliger en gebruiker. 

V: Hoe blijven we onze vrijwilligers motiveren? We merken dat ze online samenkomsten niet hetzelfde vinden.

A: Denk eraan dat je fysiek nog wel buiten kan afspreken met je vrijwilligers. Ook zijn er digitale instrumenten om je vrijwilligers betrokken te houden. Hier zijn enkele fijne ideeën om vrijwilligers toch betrokken te houden: online vergaderen met een aperopakket dat dan samen verorberd wordt voor het scherm, online quiz, online kerstfeest, een belronde.

Heb je nog een andere specifieke vraag over de coronamaatregelen, vaccinatie en vrijwilligerswerk? Contacteer 1 van onze medewerkers via e-mail:

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief