Draaiboek ontwikkeling vrijwilligerskorps

Navigeer snel naar het relevante onderdeel van ons draaiboek voor de ontwikkeling van jouw Vrijwilligerskorps in jouw gemeente.

Voor je start

In dit hoofdstuk ontdek je wat een Vrijwilligerskorps nu eigenlijk is en welke meerwaarde het biedt. We schetsen de plaats van het vrijwilligerskorps in de noodplanning.

Bereid je voor

In dit hoofdstuk leer je over alle aspecten in functie van een goede voorbereiding: een stappenplan, samenwerking met andere gemeenten procedures noodplanning, vrijwilligerswetgeving, verzekering,...

Bouw je korps uit

In dit hoofdstuk gaan we in op mogelijke taken die je kunt aanbieden aan de vrijwilligers, de modellen van een vrijwilligerskorps die je kunt toepassen en hoe je de vrijwilligers werft.

Bereid de vrijwilligers voor

Hoe zorg je voor een goed onthaal van de vrijwilligers? Hier vind je inspiratie over de mogelijke opleidingen die je kunt aanbieden aan de vrijwilligers en hoe vrijwilligers coördinerende taken kunnen opnemen. 

Houd ze betrokken

Dit hoofdstuk biedt handvatten om vrijwilligers te engageren en te waarderen. Het doel is om een robuust vrijwilligerskorps te creëren dat kan worden ingezet wanneer de nood het hoogst is.

Zet ze in tijdens een crisis

Hoe zet je de vrijwilligers van je vrijwilligerskorps effectief in tijdens een crisis? We bieden in dit hoofdstuk een stappenplan dat je kunt gebruiken. Ook moet er aandacht zijn voor nazorg voor de vrijwilligers.

Met dank aan gemeente Lubbeek

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief