Houd ze betrokken

Het effectief betrokken houden van vrijwilligers in noodsituaties is een complexe taak aangezien de timing en aard van dergelijke crisissen niet vooraf kunnen worden voorspeld. Lokale besturen staan voor de uitdaging om vrijwilligers gemotiveerd te houden en paraat te houden, zelfs zonder zekerheid over wanneer ze nodig zullen zijn. Dit hoofdstuk biedt enkele handvatten om vrijwilligers te engageren en waarderen. Het doel is om een robuust vrijwilligerskorps te creëren dat kan worden ingezet wanneer de nood het hoogst is, terwijl de betrokkenheid en bereidheid van vrijwilligers behouden blijven.

1. Betrokkenheid en motivatie van vrijwilligers

  • Organiseer kennismakingsbijeenkomsten en teambuilding activiteiten om vrijwilligers de kans te geven elkaar en het project beter te leren kennen. Dit kan gekoppeld zijn aan de vormingsmomenten die jullie organiseren.
    Bijvoorbeeld: samen een bezoek brengen aan de brandweer waarbij vrijwilligers een vorming krijgen over brandveiligheid.
  • Houd regelmatig contact met vrijwilligers via e-mail of korte virtuele vergaderingen om hen op de hoogte te houden van ontwikkelingen van het vrijwilligerskorps en betrokken te houden.
  • Vraag regelmatig om feedback van vrijwilligers over hun verwachtingen, ervaringen en eventuele suggesties voor verbeteringen. Laat zien dat hun mening wordt gewaardeerd.
  • Blijf dankbaarheid uiten voor hun bereidheid om te helpen, zelfs als ze nog niet zijn opgeroepen voor een noodsituatie.
  • Bied vrijwilligers mogelijkheden voor training en ontwikkeling, zelfs wanneer ze niet actief zijn. Dit kan hen helpen hun vaardigheden te verbeteren en gemotiveerd te blijven.
  • Betrek hen bij oefeningen. In noodplanning worden regelmatig oefeningen georganiseerd. Pas de oefeningen aan zodat ze effectief een rol kunnen opnemen.
  • Creëer een whatsappgroep waar vrijwilligers elkaar kunnen volgen, verbinden en updates kunnen delen.
  • Contacteer deze vrijwilligers voor initiatieven en/of activiteiten vanuit de gemeente waarvoor je vrijwilligers inzet: zo kan je de crisisvrijwilligers ook tijdens leukere momenten aan de slag laten gaan.

2. Waardering van vrijwilligers

  • Geef vrijwilligers een hesje van het Vrijwilligerskorps. Dit kunnen ze dragen tijdens samenkomsten, vormingsmomenten en tijdens noodsituaties. Dit maakt de vrijwilligers van het Vrijwilligerskorps herkenbaar voor omstaanders.
  • Organiseer na de afronding van een opleiding een kleine ceremonie waarop de vrijwilligers een certificaat ontvangen. Hier is een voorbeeld van een certificaat.
  • Nodig vrijwilligers af en toe uit voor een feestje of receptie om hen persoonlijk te bedanken. Dit kan worden gekoppeld aan de certificaatuitreiking
  • Stuur de vrijwilligers bij bepaalde gelegenheden zoals de Week van de Vrijwilliger een dankkaartje met een persoonlijke boodschap. Benadruk het belang van hun rol en bedank hen voor het feit dat ze paraat staan bij noodsituaties.

3. Beschikbaarheid en bereikbaarheid van vrijwilligers

  • Stel een alertsysteem in. Je kan een whatsappbericht versturen via kanikhelpen.be zodat vrijwilligers onmiddellijk op de hoogte kunnen worden gebracht wanneer er zich een noodsituatie voordoet.
  • De vrijwilligers van je vrijwilligerskorps kunnen wellicht niet altijd en overal beschikbaar en bereikbaar zijn. Houd daar rekening mee. Je kunt hen echter wel de goesting geven om als trotse vrijwilligers paraat te staan. Waardeer hun bereidheid om op korte termijn in actie te komen.
  • Vraag naar de beschikbaarheden van de vrijwilligers. Wanneer kan je hen oproepen en wanneer niet? Zo krijg je er zicht op of je bijvoorbeeld voldoende vrijwilligers kunt inschakelen op een weekdag. Pas eventueel de planning aan om tegemoet te komen aan hun flexibiliteit.
  • Zorg voor duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor vrijwilligers tijdens crisissituaties, zodat ze weten wat er van hen wordt verwacht.
Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief