U bent hier: Home » Wetgeving » De vrijwilligerswet » Wie mag vrijwilligen
In principe mag iedereen vrijwilligen. Hieronder vind je enkele uitzonderingen en voorwaarden.
Kinderen en jongeren mogen niet vrijwilligen gezien het verbod op kinderarbeid.
Vrijwilligen mag pas vanaf dat je vijftien jaar bent en de eerste 2 opleidingsjaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag het sowieso.
De Belgische nationaliteit is geen vereiste om te vrijwilligen. Alle mensen uit de Europese Unie, mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen. Enkel asielzoekers in een collectieve opvang moeten goedkeuring vragen aan de verantwoordelijke van het opvangcentrum.
Deze kandidaat-vrijwilligers hebben meldingsplicht en moeten op voorhand specifieke formulieren invullen. Het gaat om:
De vrijwilliger vult het formulier C45B in en laat dit door de organisatie ondertekenen. Hij geeft het ingevulde formulier door aan de vakbond, hulpkas of rechtstreeks aan de RVA. De vrijwilliger mag meteen na de melding starten. De RVA heeft 12 dagen de tijd om op de melding te reageren.
De RVA kan vervolgens (stilzwijgend) goedkeuren. De RVA kan ook weigeren of inperken – dan mag men enkel die taken of uren doen waarvoor de RVA goedkeuring gaf.
Afhankelijk van de reactie van de RVA kan men blijven vrijwilligen, moeten de taken aangepast worden of moet het vrijwilligen zelfs stoppen.
De meldingsplicht is tijdelijk afgeschaft voor mensen die willen vrijwilligen in een vaccinatiecentrum en dat uitsluitend voor de duur van de vaccinatiecampagne
Het voordeel van zo’n algemene toelating is dat de organisatie een toelatingsnummer heeft.
Zo kan de vrijwilliger zich veel vlotter melden of is dat zelfs niet meer nodig.
Wijs de vrijwilliger erop dat de persoonlijke beheerder bij het OCMW het engagement moet goedkeuren. Wie dat niet doet, riskeert zijn uitkering te verliezen.
De adviserend geneesheer van de mutualiteit moet vooraf een schriftelijke toelating geven voor de verenigbaarheid van het vrijwilligerswerk en de gezondheidstoestand. Een gewoon briefje van de huisdokter is niet genoeg!
Ambtenaren moeten in theorie toelating aan hun overste vragen om te mogen vrijwilligen. In de praktijk gebeurt dit steeds minder, maar kandidaat-vrijwilligers vragen dat toch best even na op hun dienst.
Asielzoekers die een uitkering krijgen van het OCMW volgen de regels voor leefloners. Asielzoekers in de collectieve opvang moeten goedkeuring vragen aan de verantwoordelijke van het opvangcentrum.