Campagnes

Met deze campagnes zet het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw de kracht van vrijwilligers in de kijker. Als organisatie of lokaal bestuur krijg je zo ook de ideale gelegenheid om je vrijwilligers te bedanken.

Bekijk hieronder toekomstige en recente campagnes:

Week van de Vrijwilliger

In 1986 vierden we voor de eerste keer Week van de Vrijwilliger. Al heel wat campagnes passeerden intussen de revue. Het doel? Vrijwilligerswerk promoten en vrijwilligers in de bloemetjes zetten natuurlijk. 

Noteer alvast de volgende jaargangen van de Week van de Vrijwilliger in je agenda:

  • in 2023 van 25/02 tot en met 5/03
  • in 2024 van 3/03 tot en met 10/03
  • in 2025 van 1/03 tot en met 9/03

En hieronder vind je de meest recente campagnes en presentaties terug:

Week van de Vrijwilliger 2022

Het thema van Week van de Vrijwilliger 2022 was omgaan met verandering. Want crisismomenten en maatschappelijke veranderingen bieden ook kansen voor wendbare vrijwilligersorganisaties. Sprekers deden een boekje open over deep democracy, verandering begeleiden op een waarderende manier en nieuwe tendenzen in het vrijwilligerswerk.

Week van de Vrijwilliger 2021

Het thema van de Week van de Vrijwilliger 2021 was motivatie in het vrijwilligerswerk. Prof. Nathalie Aelterman had het tijdens haar lezing over het verschil tussen motivatie en moetivatie. En prof. Lesley Hustinx lichtte het onderzoek toe naar de motieven van de crisisvrijwilligers die een handje toestaken bij VlaanderenHelpt. Ook de workshops wijdden de deelnemers in in de geheimen van motivatie.

87570743_2698796350189727_1947113652591001600_o

Week van de Vrijwilliger 2020

Het puur engagement van vrijwilligers moeten we koesteren. Door te investeren in een vrijwilligersvriendelijk klimaat: door te zorgen dat iedereen die in de organisatie samenwerkt, zich veilig voelt. Het impliceert ook soms grenzen afbakenen. Deontologische regels stellen. Onze studiedag van 05/03/2020 stond in het teken van dit thema.

Week van de Vrijwilliger 2019

Ga je als organisatie aan de slag met talenten en competenties van vrijwilligers? Hier bewust mee bezig zijn, biedt heel wat troeven. Vrijwilligers krijgen de kans om zich te ontwikkelen en voelen zich gewaardeerd. Hun zelfinzicht groeit. Je krijgt een sterke vrijwilligersploeg om te werken aan je doelstellingen. Onze studiedag van 28/02/2019 stond in het teken van dit thema.

Week van de Vrijwilliger 2018

Meer diversiteit is goed voor je organisatie: je verbreedt je wervingspotentieel en je geeft zuurstof aan je organisatie. Nochtans blijkt uit cijfers én praktijk dat het creëren van een diverse vrijwilligersorganisatie niet altijd evident is. Hoe verlaag je de drempels in je organisatie of lokaal bestuur? Hoe krijg je meer diversiteit in je werking? Daar draaide alles om op deze studiedag, want iedereen kan vrijwilligen!

Internationale Dag van de Vrijwilliger

Wereldwijd vieren we de Internationale Dag van de Vrijwilliger (International Volunteer Day) op 5 december.
Bekijk hieronder de recente campagnes:

Internationale Dag van de Vrijwilliger 2022

Internationale Dag van de Vrijwilliger 2021

Wereldwijd bedanken we onze vrijwilligers op zondag 5 december. Het thema van dit jaar is 'samen blijven schitteren'. Vrijwilligers bleken immers lichtpuntjes tijdens een donkere coronacrisis. Zowel de crisisvrijwilligers als de reguliere vrijwilligers bleven het beste van zichzelf geven. Dat engagement hield mensen op de been én zorgde voor een samenhorigheidsgevoel in veel buurten. Download alvast het campagnemateriaal zoals social media banners, wenskaarten en affiches.

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief