Week van de Vrijwilliger 2020

Hoe een veilig vrijwilligersklimaat creëren?

Het puur engagement van vrijwilligers moeten we koesteren. Door te investeren in een vrijwilligersvriendelijk klimaat: door te zorgen dat iedereen die in de organisatie samenwerkt, zich veilig voelt. Het impliceert ook soms grenzen afbakenen. Deontologische regels stellen.

Onze studiedag van 05/03/2020 stond in het teken van dit thema. Download hieronder de presentaties van de sprekers.

 • 10:15-12:00: Zicht op de groep: over inspireren, verbinden en groeien door Sarah De Backer van www.enroute.be
  Tijdens deze lezing hebben we aandacht voor de factoren die het vertrouwen en de veiligheid in een groep kunnen maken of kraken. Op welke manier kan datgene wat we doen verbindend werken? Of net niet? Wat ogenschijnlijk klein begint, kan iets groot in beweging zetten. Ten goede of ten kwade,
 • 12:00-12:30: Inspirerende praktijk door Bieke Suykerbuyk van DINAMO (dinamo.warande.be)
  DINAMO wil goed zorg dragen voor dat waardevolle kapitaal van haar vrijwilligers. Elk teamlid geeft waarderende ondersteuning vanuit een focus op groei.
 • 13:30-14:00: Het belang van deontologisch correct handelen door Fleur Van Oyen van Uit de Marge (www.uitdemarge.be)
  Wat is deontologie nu juist en waarom is het van belang voor elke organisatie? En hoe kan dit bijdragen tot een veilige omgeving voor deelnemers, professionals, vrijwilligers en organisaties? Uit De Marge ontwikkelde een deontologisch kader voor het jeugdwelzijnswerk waar vele lessen uit te trekken zijn voor het brede werkveld.
 • 14:00-15:00: Omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag door Julia Dey van Sensoa (www.sensoa.be)
  Wanneer spreken we over seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoeveel mensen maken het mee? Hoe kan ik zelf met het thema aan de slag? Je krijgt tips mee over preventie, opvang en doorverwijzing.
 • 15:00-15:30: Werkpunten voor de toekomst door Mika Roppe van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw (www.vlaanderenvrijwilligt.be)

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief