Vrijwilliger Ingrid zet zich in bij Buddywerking: "Mensen zien opfleuren geeft me echt veel voldoening"

Vrijwilliger Ingrid

Ingrid is vrijwilliger bij Buddywerking Vlaanderen, regio Noord-Limburg. Als buddy staat ze klaar voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, waarbij ze hen helpt om de stap naar de maatschappij opnieuw te zetten. “Ik laat de mensen eerst vertellen, daarna doen we gezellige dingen.”

“Ik heb lang in de zorg gewerkt, wat ik altijd heel graag heb gedaan. Door gezondheidsredenen kon en mocht ik op een bepaald moment niet meer werken. Tamara, de coördinator van Buddywerking Noord-Limburg, was mijn therapeute. Toen ik haar vertelde dat ik graag opnieuw zou werken en zorgen voor mensen, zei ze meteen: “Als je vrijwilligerswerk wil doen, denk dan aan Buddywerking!”

Die woorden heb ik goed onthouden. Toen ik na 7 jaar in de Ardennen opnieuw naar Limburg verhuisde, nam ik meteen contact op met Tamara. Zo ging ik al snel aan de slag als buddy. Dat vond ik meteen fantastisch, eindelijk kon ik opnieuw mensen gelukkig maken en echt iets betekenen voor iemand. Wanneer ik zie dat mensen opfleuren als ik op bezoek kom, geeft me dat ook echt voldoening. Het “zorgende” heb ik ook altijd wel in mij gehad. Ik zeg altijd: “Je hebt dat, of je hebt dat niet.”

"Ik vind het fijn om mensen op hun gemak te stellen"

“De mensen die een buddy krijgen, zijn meestal doorverwezen naar Buddywerking door een hulpverlener. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een therapeut, de huisdokter, een ziekenhuis of thuisbegeleidingsdiensten. Die hulpverleners blijven in contact staan met Buddywerking, zodat ze kunnen ondersteunen waar en wanneer dat nodig is.”

Coördinator Tamara en vrijwilliger Ingrid

“Vrijwilligers bij Buddywerking begeleiden personen die psychisch ziek waren, of nog zijn, maar wel stabiel functioneren. Het zijn vaak eenzame mensen die zich opsluiten in huis. Ik vind het heel fijn om die mensen op hun gemak te stellen, hen weer mee naar buiten te nemen en samen leuke activiteiten te doen. Wanneer ik met hen afspreek, laat ik hen eerst vertellen. Daarna doen we gezellige dingen. Buddywerking zorgt dan ook echt voor afleiding en het vergeten van zorgen.”

"Ik heb zelfs eens met mijn ogen dicht rondgewandeld in huis"

“De activiteiten zijn heel uiteenlopend, maar zijn altijd gericht op samen een aangename tijd beleven. Zo gaan we geregeld wandelen, winkelen en een terrasje doen, of maken we een culturele uitstap. Ik vind het ook belangrijk om echt op maat te werken en me aan te passen aan de andere persoon.
Zo help ik ook geregeld een blinde vrouw die kampt met depressie. Ze was de eerste persoon waaraan ik werd gekoppeld bij Buddywerking, en ik ga er nog steeds met alle plezier langs.

In het begin vond ik het moeilijk, omdat ik geen ervaring had in omgaan met blinden. Ik heb toen zelf opzoekwerk gedaan, en heb zelfs eens met mijn ogen dicht rondgewandeld in huis. Zo kreeg ik meer inzicht, voeling met die vrouw, en leerde ik beter met blindheid omgaan. Als ik met haar buiten wandel, vertel ik ook altijd over de omgeving: “De zon schijnt en de bloemetjes staan in bloei.” Ze vindt het heel fijn om die informatie mee te krijgen, omdat ze op die manier toch een beeld kan vormen voor zichzelf. Ik geniet ook echt van die momenten. We zijn zelfs samen een weekendje naar zee geweest, en het was fantastisch om haar daar echt te zien stralen. Buddy zijn is dus écht heel leuk, en ik denk nog lang niet aan stoppen!”

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief