Aanvraagprocedure

 Download het schema als PDF of klik op de afbeelding

Stap 1: Vraag je erkenningsnummer aan

Erkenningsnummers afgeleverd voor 1 april 2019 zijn niet meer geldig. Je kan de nieuwe voorwaarden nakijken en vanaf 1 april opnieuw een aanvraag doen op het digitaal verzekeringsloket.

Heb je nog geen erkenningsnummer voor je organisatie, dan kan je ook via het digitaal verzekeringsloket vanaf 1 april een nummer aanvragen. Let op: om je aanvraag te doen, moet je je identificeren. Hou dus een kaartlezer, token of Itsme bij de hand. 

Soms contacteren we je nog om extra verduidelijking te vragen na je aanvraag. 

Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Je voldoet aan de voorwaarden en krijgt binnen de drie weken een erkenningsnummer dat meteen 12 maanden geldig voor 1000 vrijwilligersuren. Je krijgt in de loop van die 12 maanden een herinnering om je erkenning te verlengen, zolang je nog aan de voorwaarden voldoet. Je kan met je account op het digitaal loket je hele dossier en activiteiten beheren.
  2. Je komt niet in aanmerking voor de gratis verzekering en krijgt onze reactie binnen de drie weken. In dat geval ondersteunen we je graag om een goede vrijwilligersverzekering af te sluiten via ons online dossier over vrijwilligersverzekeringen.

Je krijgt binnen 3 weken reactie én een erkenningsnummer als je organisatie goedgekeurd wordt. Je moet ook nog steeds 48 uur vooraf je specifieke activiteiten aangeven op het digitale loket om je vrijwilligers te verzekeren. Een erkenning alleen is niet voldoende.

Stap 2: Activiteiten aangeven

Je vrijwilligers zijn nog niet verzekerd van zodra je een erkenningsnummer hebt. Je moet de activiteiten minstens 48 uur vooraf aan de verzekering doorgeven:

  • Ga nadat je erkenning is goedgekeurd naar www.gratisvrijwilligersverzekering.be en identificeer je. Hou dus een kaartlezer, token of Itsme bij de hand. 
  • Geef het aantal vrijwilligersuren en de activiteit in. Je hoeft geen namenlijsten in te geven.
  • Je krijgt een bericht per e-mail als de activiteit verzekerd is.
  • Wijzigt er na je aangifte nog iets aan de activiteit of maakte je een fout? Je kan zelf alles tot 48 uur voor de activiteit plaatsvindt aanpassen.

Lees ook:

© Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw - Disclaimer - Privacyverklaring & Cookie-policy - Contact