Nieuwe Gratis Vrijwilligersverzekering in 2019

De gratis vrijwilligersverzekering, aangeboden door de Vlaamse Overheid, krijgt een update! Vanaf 1 april 2019 veranderen de erkenningscriteria, het reglement en de polis. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en aan Nederlandstalige organisaties in Brussel.

Wat verandert er?

 • De verzekering is terug meer gericht op organisaties voor wie een eigen verzekering afsluiten niet verplicht of minder evident is: feitelijke verenigingen, vzw’s die opstarten en vzw’s zonder personeel. Een vzw werkt in deze context met personeel als er voor de medewerker(s) een DIMONA-aangifte werd gedaan. Afdelingen van koepels kunnen nog slechts specifieke activiteiten gratis verzekeren, aangezien hun koepel zelf al een verzekeringsplicht heeft.
 • Organisaties met een maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vragen vanaf 1 april hun erkenning ook aan bij het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk, niet meer bij de VGC.
 • Je zal 1000 vrijwilligersuren kunnen verzekeren, in plaats van mandagen. Da’s veel efficiënter.
 • De polis en waarborgen werden verbeterd. Lees ze hier na.
 • Oude erkenningsnummers zijn niet meer geldig. Je hebt dus een nieuw erkenningsnummer nodig als je van de verzekering wil genieten. Je erkenning wordt goedgekeurd voor 12 maanden. Je krijgt in de loop van die periode een herinnering om je erkenning te verlengen.

Wat moet je doen?

 1. Ga vanaf 1 april naar www.gratisvrijwilligersverzekering.be  
 2. Kijk na of je volgens de nieuwe voorwaarden nog in aanmerking komt
 3. Indien je nog in aanmerking komt, vraag dan je nieuwe erkenningsnummer aan.
 4. Wacht op je goedkeuring per e-mail.  
 5. Goedgekeurd? Keer dan terug om je vrijwilligersactiviteiten te verzekeren. Doe dit ten laatste 48 uur voor de activiteit plaatsvindt.
 6. Lees zeker ook het nieuwe reglement en de verbeterde polis na. 

Let op: om je aanvraag te doen, moet je je identificeren. Hou dus een kaartlezer, token of Itsme bij de hand. Hulp nodig?

Wat als je organisatie niet meer in aanmerking komt?

Vanaf 1 april 2019 komen vzw’s met betaald personeel (dat je aangeeft bij DIMONA) niet meer in aanmerking voor de gratis verzekering. Aangezien je vrijwilligers immuun zijn, heeft je organisatie verzekeringsplicht. Kijk dus zeker na of jullie een goede verzekering afgesloten hebben voor alle vrijwilligers. We ondersteunen je daar graag bij met dit online dossier over vrijwilligers verzekeren.

© Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw - Disclaimer - Privacyverklaring & Cookie-policy - Contact