Schitterende vrijwilligers 2021: getuigenissen

Heel wat organisaties vertelden ons – via een oproep in de nieuwsbrief – waarom hun vrijwilligers bleven schitteren dit jaar. Waarom ze als crisisvrijwilliger uit de bres sprongen in de zorg of in vaccinatiecentra. Of waarom ze als reguliere vrijwilliger allerlei coronamaatregelen het hoofd boden en dapper doorgingen.

Hieronder lees je al enkele verhalen van schitterende vrijwilligers.

Bedankt om de lichtpuntjes te zijn dit jaar!

Mooimakers van Imog

"Mijn team vrijwilligers is ondertussen uitgegroeid tot een gemotiveerde groep van meer dan 500 mensen. Gewapend met zwerfvuilstok, handschoenen, fluojas en de nodige opruimzakken houden ze hun straat, plein, of omgeving zwerfvuilvrij. Tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar ruimden deze Mooimakers al 14 ton zwerfvuil. Niet alleen deze vrijwilligers stralen, hun omgeving blinkt nu ook. 😉 Natuurlijk staat 5 december al aangekruist in mijn agenda. We versturen hen zeker een warme boodschap voor al die inzet!"

Dries Delbeque - teamleider Open Ruimte bij Imog

Vriendendienst OPZC Rekem

"Tijdens de coronaperiode toverden de vrijwilligers van OPZC Rekem een glimlach op de gezichten van de vele zorgvragers. Door de strenge maatregelen was iedereen lange tijd aangewezen op zijn eigen bubbel en was bezoek beperkt en op afstand. Dankzij de vrijwilligers werd de vereenzaming doorbroken en kregen de zorgvragers extra aandacht en warmte. Elke dag opnieuw maakten onze vrijwilligers het verschil. Zij werden de lichtpuntjes binnen de verschillende zorgeenheden in deze moeilijke periode. We zijn hen heel dankbaar!"

Anja Pardoens - stafmedewerker vrijwilligerswerking OPZC Rekem

Welzijnsvereniging Het Dak

"Vrijwilligers als fonkelende sterren binnen ons woonzorgcentrum. Van niet mogen schitteren, naar een beetje, nog iets meer, tot bijna vollen bak en opnieuw iets minder. Steeds aanpassen aan de veranderende maatregelen en met volle goesting bedienen in de cafetaria, meehelpen bij een spel, een babbel met bewoners, een creamoment, praktische hulp en nog zoveel meer. Schitterend! Met een groot hart voor onze bewoners en met een glimlach achter hun mondmasker. De maatregelen en eigen medische toestand werden steeds gerespecteerd maar de sterren van het WZC De Noordhinder blijven fonkelen 🤩. We zijn hen dankbaar. "

Katrien Van Acker - Coördinator vrijwilligerswerk

Taekwondo Club Sipjin

"Omdat het stedelijk trainingszaaltje te klein was voor vechtsporten indoor, konden onze lessen taekwondo en hapkido niet doorgaan tijdens de coronacrisis. Toch stopten onze vrijwilligers niet met de sport te promoten. Ze bleven flyers uitdelen en bussen, hebben social media ingezet en contact gelegd met Stad Antwerpen/SNS/Sport Vlaanderen. En ook de mond-tot-mond reclame hield stand. Het resultaat? Veel nieuwe leden voor taekwondo en ook enkele voor hapkido. Daarom verdienen mijn vrijwilligers vijf sterren op de Internationale Dag van de Vrijwilliger."

Alfred S.L. Laseure - sportinstructeur en lid sportraad district Ekeren

Gezinsbond Aarschot

"Corona gooide veel roet in het eten. Toch zaten onze vrijwilligers niet stil. Dankzij de kinderoppasdienst met vrijwilligers konden de ouders toch even ademhalen. En veel cultuur werd afgelast, maar we organiseerden enkele familievoorstellingen met een pop-up oppasdienst. En nog zoveel meer. Om onze vrijwilligers te blijven motiveren, nodigen we hen uit voor de bestuursvergaderingen met wat lekkers. Een ‘‘Oeist?’, wandelbabbel, gratis workshops en af en toe een dikke merci konden ook niet ontbreken in dit bijzondere jaar."

Bruno Hoevenaeghel, voorzitter Gezinsbond Aarschot

De Maretak vzw

"Samen met onze vrijwilligers startten we een lotgenotencontact online op voor jongeren en 40+. Een succes dat voor herhaling vatbaar is! Een leuke bijkomstigheid is dat we nu ook mensen op verdere of afgelegen locaties bereiken. Ook de live activiteiten konden weer even doorgaan. Zo organiseerde ik toen het nog kon een samenkomst voor de vrijwilligers met een hapje, een drankje en een goede babbel. Als verrassing heb ik voor ieder van ons een kraanvogeltje in origami gemaakt omdat dat in de Chinese mythologie geluk brengt! Als bestuur én chronisch zieke vrijwilligers zijn wij blij dat wij in deze periode elkaar blijven steunen. Ook telefonisch, online en per mail."

Marina Devos - bestuurslid

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief