Dit was de studiedag – Win-win-win in vrijwilligersland

Studiedag “Win-win-win in vrijwilligersland”

Tijdens deze studiedag op 2 maart 2023 in Gent leerden we hoe we een win kunnen creëren voor de vrijwilliger, de organisatie, het vrijwilligerswerk en de samenleving. Hoe ruim je obstakels uit de weg en spring je met z’n allen over de hindernissen?

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk stelde de bevindingen van het traject ‘Vrijwilligerswerk Vandaag en Morgen’ voor. Awel en Huis van Alijn vertelden hoe zij vanuit passie het beste uit hun vrijwilligers halen. Stad Gent lichtte toe hoe zij een gezamenlijke visie op vrijwilligersbeleid hebben ontwikkeld. Luk Dewulf gaf een inspirerende lezing over hoe je talenten kan inzetten in het vrijwilligerswerk.Tot slot bracht Centre for European Volunteering de Europese invalshoek binnen.

Hieronder ontdek je de presentaties van de sprekers.

Programma en presentaties

  • 9:30-10:00: Onthaal

Als  we met z’n allen de neuzen in dezelfde richting zetten, dan wint iedereen: de organisatie, de vrijwilliger én het vrijwilligerswerk. Vanuit de bevindingen van het Traject Vrijwilligerswerk Vandaag en Morgen geven we een overzicht van pijnpunten en hoe je ermee aan de slag kan gaan, om een duurzame vrijwilligerswerking die ook in de toekomst stand houdt op te zetten. Geen klaagzang dus, wel inzichten en tips om de uitdagingen fors aan te pakken.

Door Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 

  • 11:00-11:15: Pauze

Bij Awel mogen vrijwilligers alles! Ze zetelen in elk beslissingsorgaan en sturen hun eigen teams aan. Hiervoor moeten ze veel vaardigheden ontwikkelen via vorming en intervisie, maar dat doen ze vanuit goesting!

Door Yolan Steyaert, beleidsmedewerker van Awel

In 2020 nam het Vrijwilligerspunt Gent het voortouw om samen met de stadsdiensten een uniform, gedragen visie op vrijwilligersbeleid uit te werken. Vanuit de vaststelling dat meer dan 50 diensten samenwerkten met zo’n 3500 vrijwilligers zonder overkoepelend kader, was er nood aan centrale afspraken. Je verneemt hoe het visietraject verlopen is en welke acties Stad Gent heeft opgezet.

Door Marie Desimpelaere, coördinator Vrijwilligerspunt Gent

  • 12:15-13:15: Middaglunch

Het Huis van Alijn is het museum van het dagelijks leven vanaf de 20ste eeuw. Vrijwilligers zijn er van onschatbare waarde. Vanuit een oprechte betrokkenheid en engagement matchen we de passie van de vrijwilliger met de museumwerking, zodat beide fundamenteel verstevigd en verrijkt worden. Want Tuupe tegoare geeft vonken!

Door Anne-Greet Denolf, Coördinator publiekswerking en communicatie van Huis van Alijn

In zijn lezing gaat Luk Dewulf in op wat talent is, hoe je het kan ontdekken en ontwikkelen, hoe het zichtbaar wordt en wat het verschil is tussen een talent en een competentie. Hij licht verschillende talenten toe uit het referentiekader van 39 talenten. En je krijgt inzicht in hoe je aan de slag kan met talenten in het werken met vrijwilligers.

Luk Dewulf is talentenfluisteraar, pedagoog, talent- en burn-outcoach, en auteur van meerdere bestsellers over talent en burn-outs.

What support is available for civil society, volunteering and volunteers under different EU policies to increase engagement of volunteers and volunteer organisations at the European level?

Door Gabriella Civico, directeur van Centre for European Volunteering

 

  • 15:25-15:30: Afsluiter
Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief