Studiedagen Week van de Vrijwilliger 2022

Thema: omgaan met veranderingen

Je kan je niet meer inschrijven voor de studiedagen. Kon je de lezingen op 24 februari niet bijwonen? Download hieronder in het programma de presentaties van de sprekers via de oranje buttons.

Het thema van de Week van de Vrijwilliger (26 februari t.e.m. 6 maart 2022) is Omgaan met veranderingen. Want we leven in tijden van coronacrisis, inclusie en digitalisering. Ook het vrijwilligerswerk staat niet stil.

Daarom doen enkele toonaangevende sprekers op 24 februari uit de doeken hoe je je vrijwilligersorganisatie en -team innoveert en versterkt van binnenuit. Daarbij komen technieken zoals Waarderend organiseren en inclusieve besluitvorming aan bod.

En op 1, 3, 8 en 10 maart kies je uit interactieve workshops over nieuwe vormen van vrijwilligerswerk en vernieuwende wervingstechnieken en begeleidingsstijlen.

Programma + presentaties

Virtuele lezingen: donderdag 24 februari (9.30 u. - 12.30 u.)

IMG-0702_Tomlemahieu-1.jpg

9.30 u. - Inleiding

Tom Lemahieu verwelkomt je als voorzitter van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Hij is ook praktijklector sociaal-cultureel werk aan de HoWest.

David Wijnperle

9.45 u. - Veranderen met vrijwilligers: een waarderend samenspel

Wat is er specifiek aan het veranderingsproces met vrijwilligers? En met welke technieken leid je de veranderingen in goede banen? Trainer en procesbegeleider David Wijnperle van Doeldenker breekt een lans voor een waarderende aanpak met methodes zoals mediation (bemiddeling) en COCD (creatief denken). Deze Nederlandse adviseur begeleidt veranderingsprocessen bij vrijwilligersorganisaties en bij de lokale coalitievorming.

Ylva Berg

11.00 u. - Veerkracht bij verandering in het vrijwilligerswerk

Door een veilige en moedige omgeving te creëren, boren we de collectieve wijsheid van een groep of organisatie aan. Deep Democracy leert je via inclusieve besluitvorming en conflicthantering luisteren naar andere perspectieven. Zo vormt het een unieke toegangspoort naar inzicht, innovatie en creativiteit. Laat je leiden door de ervaringen van trainer, supervisor en groepsprocessen facilitator Ylva Berg.

12.00 u. - Stilzitten? In geen 100 jaar!

Griet Janssens van vtbKultuur vzw brengt een vleugje nostalgie met een hoog retrogehalte mee. Op 29 januari 1922 werd de Vlaamse Toeristenbond opgericht tijdens een totaal andere tijdsgeest. Ook de termen vrijwilligers en ondersteuning van vrijwilligers kenden nog niet de betekenis van vandaag. Hoe hebben zij de vrijwilligerswerking en het vrijwilligersbeleid zien evolueren? Beleef de evoluties vanuit het standpunt van een vereniging. Ten slotte eindigen we met een interactieve afsluiter.

Webinars: van dinsdag 1 maart tot donderdag 10 maart

Dit jaar kies je of je enkel aan de lezingen op 24 februari deelneemt of ook 1 of 2 workshops bijwoont. De prijzen en het inschrijvingsformulier vind je hieronder. Tijdens je inschrijving duid je je online workshop(s) aan.
Enkele dagen voor je webinar ontvang je nog de bijbehorende Zoom-link.

1. Aan de slag met veranderen

Voor mensen in een organisatie voelt verandering vaak aan als een afwijzing van het verleden. Daarom wordt een veranderproces al snel worstelen met weerstand, hoewel veranderen ook inspirerend kan zijn. In deze workshop vertrekt David Wijperle vanuit de concrete uitdagingen van de deelnemers. We denken na over een passende aanpak en oefenen enkele verandertechnieken. Deze workshop vindt plaats op dinsdag 1 maart en op donderdag 3 maart telkens van 10 u. tot 12 u.

2. Vrijwilligers aan boord houden

Wat vandaag mag, kan volgende week alweer anders zijn. En er lijkt niet meteen stabiliteit op komst. Wat doet dit met je vrijwilligers? Riskeren ze af te haken of elders hun gading te gaan zoeken? Kortom: hoe kan je ervoor zorgen dat je ook tijdens een met wisselende situaties je vrijwilligers aan boord houdt? Toon Cornelis van Kwadraet zoekt het samen met jou uit. Deze workshop vindt plaats op dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart telkens van 14 u. tot 16 u.

3. Ingrediënten om je vrijwilligerswerking te laten floreren

Iedere organisatie organisatie droomt wel van een florerende vrijwilligerswerking. Wat heb je nodig om een succesvolle vrijwilligerswerking uit te bouwen? Waar sputtert het soms nog en waar ligt dat dan aan? Samen met Jan Verdée van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk staan we in deze interactieve workshop stil bij de stappen en succesfactoren om de eigen vrijwilligerswerking een stevige boost te geven. Deze workshop vindt plaats op dinsdag 1 maart van 14 uur tot 16 uur en op donderdag 3 maart van 10 u. tot 12 u.

4. Vrijwilligers werven via social media

Sinds de coronacrisis blijven er 3500 vrijwilligersvacatures per dag openstaan. Wat zijn 3 nieuwe trends bij online rekrutering en het werven van vrijwilligers? Hoe werf je vrijwilligers via social media in 5 stappen? En hoe maak je van je huidige vrijwilligers prima online ambassadeurs? Ontdek het in dit interactieve webinar met Leen Megens (Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk). Deze workshop gaat door op dinsdag 8 maart en donderdag 10 maart telkens van 10 u. tot 12 u.

5. Nieuwe tendenzen en uitdagingen in het vrijwilligerswerk

Naast de 'gekende' vormen van vrijwilligerswerk zien we een evolutie naar 'entertainend' vrijwilligerswerk, 'instrumentaliserend' vrijwilligerswerk en het 'opvoedende' vrijwilligerswerk. Zijn deze nieuwe vormen een verrijking of vormen ze een bedreiging? In deze workshop overloopt directeur Eva Hambach van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk nieuwe tendensen in het vrijwilligerswerk en zoeken we naar antwoorden. Hoe gaan we hiermee om binnen de organisatie, het lokaal bestuur en het beleid? Deze workshop gaat door op dinsdag 8 maart en donderdag 10 maart telkens van 10 u. tot 12 u.

6. Diverse vrijwilligers inschakelen

Vrijwilligers vinden is niet vanzelfsprekend. Organisaties vissen vaak in dezelfde vijver en dat zorgt niet alleen voor een concurrentiestrijd, maar ook voor een weinig diverse vrijwilligersploeg. Nochtans biedt diversiteit heel wat opportuniteiten! In deze workshop verkent Birgit Loos van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk eerst de betekenis van ‘diversiteit’ in de brede zin van het woord, en het belang ervan voor je organisatie, de vrijwilligers en de samenleving. Daarna heeft ze het over werven en selecteren, waarbij ze tips geeft voor een diversiteitssensitieve wervingsstrategie om op zoek te gaan naar nieuw talent. Deze online workshop vindt plaats op dinsdag 8 maart en donderdag 10 maart, telkens van 14 u. tot 16 u.

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief