“Zonder plezier is een kamp niet compleet”

Groepsfoto JOETZ
Groepsfoto JOETZ

Op vrijdag 12 augustus vieren we de Internationale Dag van de Jeugd. Aan jeugdig enthousiasme zeker geen gebrek bij JOETZ vzw. JOETZ is een erkende landelijke jeugdorganisatie die zorgt voor activiteiten en vormingen voor, door en met kinderen en jongeren. 

Davy zet zich al 15 jaar met hart en ziel in als vrijwilliger bij deze organisatie. “Ik geniet echt van het groepsgevoel op kamp”.

“Mijn verhaal bij JOETZ begon op mijn zestiende. Ik vond een flyer van JOETZ in mijn brievenbus en las dat er gezocht werd naar nieuwe animatoren. Hoewel ik toen zelf helemaal niets had met jeugdwerk of kampen, was ik wel meteen geïnteresseerd. Mijn ouders waren ook enthousiast en mijn zus was toen zelf al monitor, dus besloot ik er gewoon voor te gaan. Ik volgde al snel een animatorcursus en vond het echt heel leuk. Nu, zo’n 15 jaar later, ben ik er nog steeds vrijwilliger!”

 

“Er heerst altijd een toffe sfeer”

“Ik startte mijn vrijwilligerscarrière bij JOETZ als animator, waarbij ik me veel met de kinderen en jongeren bezighield en mee instond voor de organisatie van spelletjes op kampen. Daarna groeide ik door naar hoofdanimator, daar kwam meer verantwoordelijkheid bij kijken. Zo zorgde ik echt voor de praktische zaken en regelingen, loste ik problemen op en gaf ik informatie door aan het hoofdkantoor. Intussen ben ik instructeur en leid ik animatoren op. Ik leer hen dus alles wat bij een kamp komt kijken. Het belangrijkste dat ik wil meegeven wanneer ik animatoren klaarstoom voor een kamp? Maak plezier! Natuurlijk is het ook belangrijk om verantwoordelijkheidszin te tonen, maar zonder plezier is een kamp niet compleet en houd je het niet vol.”

“Ik geniet zelf dan ook echt van het groepsgevoel op kamp. Er heerst altijd een toffe sfeer bij JOETZ en het is zo leuk om met de animatoren, kinderen en jongeren om te gaan. De kampen zijn gericht naar verschillende leeftijden, van jong tot oud. We bekijken altijd welke animatoren bij welke leeftijdsgroepen passen. Als je bijvoorbeeld graag omgaat met jonge kinderen, kan je met hen mee op kamp gaan. Zelf ging ik al op kamp met alle leeftijden en vond ik het altijd heel fijn. Nu ik animatorcursussen geef kom ik ook vaak in contact met 16+’ers. Je gaat natuurlijk anders om met elke leeftijdsgroep, maar die variatie vind ik net supertof.”

“We zagen zelfs dolfijnen”

“Een kamp is ook altijd een hele belevenis, want elk kamp heeft een bepaald thema. Aan de start van de zomer ging ik nog mee op legokamp en op ontdekkingskamp. Andere kampthema’s zijn onder meer safari en dans, er is echt voor ieder wat wils! Je loopt dan ook veel verschillende mensen tegen het lijf bij JOETZ. Het aantal animatoren groeit ook nog elk jaar, waardoor je ook steeds met nieuwe animatoren op kamp gaat. Zo maak je op elk kamp gegarandeerd weer nieuwe vrienden en maak je weer nieuwe herinneringen. Mijn mooiste kampherinnering is zonder twijfel het zeilkamp van vorig jaar. We hebben toen een hele week gezeild aan de Waddeneilanden, hebben gezwommen in een meer en zagen zelfs dolfijnen! Dat zijn echt momenten om te koesteren.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief