Schepen van vrijwilligerswerk

Davy, voorzitter van de plaatselijke fanfare en ook vrijwilliger in het dienstencentrum van het OCMW, draaide zich eerst enkele keren rond voor zijn spiegel. In zijn handen een persoonlijke uitnodiging van de gemeente voor het vrijwilligersfeest de volgende  avond. Hij trok zijn kleerkast open. Hij wist niet goed wat aan te trekken voor deze bijzondere gelegenheid, maar keek erg uit naar het feest.

De schepen van cultuur zou ook van de partij zijn. Misschien ook de Burgemeester? Davy hoopte hem aan te kunnen spreken. Niet om een gunst te vragen voor zichzelf. Wel voor alle vrijwilligers: wat zouden ze ervan denken om een schepen van vrijwilligerswerk in de gemeente aan te stellen, de komende bestuursperiode?

Hij trok zijn kostuum aan, knoopte zijn das en beoordeelde zichzelf in de spiegel. Dat misstond hem niet, vond hij. Davy vond dat hij er nu uitzag als een rasechte politicus. Hij lachte zijn spiegelbeeld toe. Zou hij – gepokt en gemazeld in het vrijwilligerswerk – niet zelf dé geknipte kandidaat zijn als schepen van vrijwilligerswerk? Hij kreeg de lach niet van zijn gelaat. Trok het kostuum uit, en hing het netjes aan de kapstok voor morgen. Davy nam iets te drinken, zette zich voor zijn televisie en viel in een diepe slaap.

Davy klom het podium op. De mensenzee juichte. Hij sprak de menigte toe. ‘Beste mensen, dankjewel voor jullie steun en vertrouwen dat jullie hebben gesteld in de Vrijwilligerspartij.’ De mensen applaudisseerden enthousiast.  ‘Wij geven het vrijwilligerswerk een centrale plek in de gemeente. De plek die het verdient. Vrijwilligers en organisaties zullen kunnen genieten van een stevige ondersteuning en begeleiding. Bescherming en toegankelijkheid van het vrijwilligerswerk vormen belangrijke prioriteiten.’

Plots schoot Davy wakker en keek op zijn klok. Oei oei, had hij het feest gemist? Ah nee, dat is morgen pas. Hij voelde zich wat verward, maar herinnerde zich zijn droom haarscherp. Ja, een schepen van vrijwilligerswerk was absoluut nodig. Om het vrijwilligerswerk te beschermen, de vrijwilligers te koesteren. Hij liep weer naar zijn kamer, stofte zijn kostuum even af.  Davy was klaar voor het feest de volgende avond.

Geven de toekomstige bestuursploegen het vrijwilligerswerk zijn verdiende plek? Lees de aanbeveling van VVSG en Cera voor een sterk vrijwilligersbeleid in de gemeente.

Foto: © Chert61Dreamstime.com
Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief