Vrijwilligers behouden tijdens de coronacrisis

Je vrijwilligers betrekken op afstand

De coronacrisis biedt heel wat uitdagingen én opportuniteiten voor organisaties en vrijwilligers. Je kan immers experimenteren met andere taken en digitale contactvormen. Anderzijds scheppen die online besprekingen soms afstand tussen vrijwilligers en organisaties. Ook de sfeer tussen vrijwilligers onderling kan verwateren, terwijl sociaal contact een van de drijfveren is voor vrijwilligerswerk.

 

Alvast drie tips om je vrijwilligers te betrekken:

  • Stuur iets op via de post om een virtuele meeting op te leuken. Bijvoorbeeld een aperopakket voor de online afterwork op vrijdag of plasticine bij een brainstorm.
  • Organiseer een kettingactie. Geef elke vrijwilliger de contactgegevens van een collega en spreek af om elkaar te verrassen met een stoepbezoekje, een stuk cake of een brief.
  • Duid een digibuddy aan. Stel een vrijwilliger aan om de rest van de ploeg in te wijden in Zoom of in online gesprekken met cliënten.

Coronaproof groepsactiviteiten voor vrijwilligers

Teamuitjes versterken de band – ook bij vrijwilligers. Geen nood. Hieronder vind je leuke activiteiten die het coronavirus geen kans geven. Omdat we nog heel even moeten volhouden.

Je vrijwilligers waarderen

Daarnaast spelen ook autonomie en waardering een grote rol. Sowieso halen vrijwilligers daar hun intrinsieke motivatie vandaan. En in crisistijden verdienen die sleutelbegrippen extra aandacht. Geef je ploeg dus zelf inspraak en laat blijken hoe hard je hun belangeloze inzet apprecieert. En hoeveel mooier de wereld is dankzij hen.

Lees hieronder alle tips om vrijwilligers te behouden in coronatijden:

 

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief