Vrijwillige inzet

Wat? Maatschappelijke inzet van mensen op vrijwillige basis, zoals het uitvoeren van vrijwilligerswerk, informele zorg en burgerinitiatieven.

Thomas hoort dat er plannen zijn om in zijn wijk alle bomen te ontwortelen, zonder concrete plannen vanuit de gemeente om die te vervangen. Thomas start een petitie op, en organiseert acties in zijn straat en de wijk om de bewoners te mobiliseren en de gemeente te pogen overtuigen met een goed alternatief op de proppen te komen. Dit is een burgerinitiatief.

Naast Laïla woont een oude buurvrouw die niet goed te been is. Ze helpt haar altijd de vuilzakken buiten te zetten en brengt meer dan eens water en melk mee als ze van de winkel komt. Dit valt onder informele zorg.

Op een vergadering van een thuiszorgdienst worden taken verdeeld onder vrijwilligers, met als activiteit: boodschappen doen, gezelschap verzorgen, meegaan met iemand naar het ziekenfonds of naar de gemeente. Dit valt onder het vrijwilligerswerk.

Conclusie: vrijwilligerswerk kan je beschouwen als een vorm van vrijwillige inzet, maar is er geen synoniem van, vermits ook informele zorg en burgerinitiatieven hier thuishoren.

Waarom?

  • Omdat vrijwilligerswerk in essentie gebeurt in ‘min of meer georganiseerd verband’.

Terug naar het overzicht

Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief